Αυτό το πιάτο έγινε για 8
Οι 5 καλύτερες συμβουλές και κόλπα μας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Βάζουμε μια πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Όταν κάψει καλά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά.
Καβουρδίζουμε καλά τον κιμά για αρκετή ώρα μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Όταν πια κοντεύει να καβουρδιστεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε και αυτό για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τέλος και το σκόρδο και το σοτάρουμε και αυτό για ένα λεπτό.
Τέλος προσθέτουμε τα 3/4 από τη σάλτσα, τον Κύβο, και τη ζάχαρη και αφού κατεβάσουμε τη θερμοκρασία πολύ κλείνουμε το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά από τη σάλτσα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή γραβιέρα. Παράλληλα ετοιμάζουμε την λευκή σάλτσα για την επικάλυψη!
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα. Ανακατεύουμε καλά συνεχώς μέχρι να πάρουμε μια σάλτσα χωρίς γρομπαλάκια.
Τέλος αφήνουμε την κρέμα να σιγοβράσει για 2 λεπτά και τα αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το κατίκι και τα αρωματικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά και αυτά. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με μεμβράνη που την πιέζουμε ώστε να ακουμπήσει την κρέμα και να εμποδίσει την δημιουργία κρούστας.
Ετοιμάζουμε τώρα τα κανελόνια μας. Ετοιμάζουμε 1 ταψάκι (25Χ30 εκ.). Σε αυτό απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα στον πάτο τους. Προσεκτικά γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση και τα τοποθετούμε στα ταψάκια. Ένας πολύ ωραίος τρόπος για να γεμίσουμε εύκολα τα κανελόνια μας σε χρόνο ρεκόρ είναι να βάλουμε το μείγμα του κιμά σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής αφού λίγο κρυώσει. Με τη βοήθεια του κορνέ γεμίζουμε πολύ εύκολα τα κανελόνια. Θα μπορούσαμε επίσης να κάνουμε και 6 ατομικές μερίδες σε ταψάκια ατομικά μιας χρήσης και να τα βάλουμε στην κατάψυξη.) Από πάνω απλώνουμε τη λευκή κρέμα και σκορπίζουμε στην επιφάνειά της την υπόλοιπη γραβιέρα.
Ψήνουμε το φαγητό για 30 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και άλλα 10-15 λεπτά ξεσκέπαστο μέχρι να μαλακώσουν τα κανελόνια μας και να πάρει ωραίο χρώμα η κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν σερβίρουμε Tip: Για ένα πιο ελαφρύ πιάτο αντί για κιμά μοσχαρίσιο χρησιμοποιήστε κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας